To Top

NEWS

Gabonapiaci körkép
Gabonapiaci körkép

Agrárgazdasági elemzések

Print

Míg tavasszal a kukorica volt a terménypiacok „főszereplője”, a nyár második felére a vevők és az eladók fókuszába a búza került. A betakarítás folyik, a globális terméseredmények jók, bár némileg elmaradnak a várakozásoktól, az árak július eleje óta emelkedő trendben mozognak.

 Matif kukorica 09 01

MATIF, kukorica, 2021. november


Kukorica
Az időjárás alakulásán túl, a piacokon jelenleg nincs olyan esemény, amely miatt rövid távon – de legalábbis a betakarítás megkezdéséig – ismét a kukorica kerülne reflektorfénybe. A várhatóan alacsonyabb brazil termés már „beárazódott”, az Egyesült Államok és Ukrajna várható terméséről pedig még korai lenne egyértelmű kijelentéseket megfogalmazni. Az USA mezőgazdasági minisztériumának július eleji becslése szerint közel 1,2 milliárd tonna globális kukoricatermés várható, amely továbbra is kiemelkedő adat. A Nemzetközi Gabona Tanács (International Grains Council) hasonlóan optimista, a július 29-én megjelent piaci jelentésben szintén rekordmagas szintre, valamivel 1,2 milliárd tonna alá várja a 2021/2022-es gazdasági év termését.

A fentieket azonban az időjárási tényezők változása még jelentősen befolyásolhatja, továbbá hasonló bizonytalanságot hordozhat magában a globális kereslet várható alakulása is. Jelenleg a világ vezető gazdaságaiban erőteljes konjunktúra tapasztalható, megugró infláció mellett, akadozó ellátási láncokkal, jelentős bizonytalansággal fűszerezve a jövőt illetően, különös tekintettel a COVID-járvány esetleges újabb hullámára. Ebben a kiszámíthatatlan gazdasági környezetben csak találgatni tudunk a kukoricapiac várható alakulásáról, hiszen keresleti oldalról kérdéses az állattenyésztés, az üzemanyagcélú feldolgozás (etanol-) igénye; egyelőre az sem látszik, hogy Kína az elmúlt időszakhoz hasonlítva mennyire lesz aktív szereplő az importpiacon. A búza tőzsdei árainak emelkedését a kukorica is követte, míg júliusban a chicagói tőzsdén az emelkedés visszafogott volt, a párizsi árutőzsde görbéje meredekebb felfelé ívelő pályán mozgott.

 CBOT kukorica 09 01

CBOT, kukorica, 2021. december

Magyarországon a legnagyobb bizonytalanságot a várható termés mennyisége okozza. Az állományok a június-júliusi hőhullámok miatt heterogének, ahol kevesebb csapadék hullott, ott gyengébbek, ahol több eső érte a vetéseket, ott biztatóbbak a terméskilátások. A piaci szereplőknek augusztus első napjaiban feltett körkérdésre – hogy milyen termésmennyiségre számítanak az idei esztendőben – válaszul meglepően eltérő becsléseket kaptunk: a prognózisok 6 millió tonnától egészen a 7,5 millió tonnáig szórtak.

Az időjárásból fakadó bizonytalanság miatt új kukoricában alacsony eladói aktivitás tapasztalható, miközben a vevők az exportárak feletti ajánlatokkal vannak jelen a piacon. A 2020-as termésben némileg fordított a helyzet: a még megmaradt tételek eladóinak árelképzelései nem találkoznak a vevők vételi szintjeivel.

 Matif buza 09 01

MATIF, búza, 2021. szeptember
Búza
Meglepő fordulatot vett a búza pozíciója a betakarítás előrehaladtával a nemzetközi terménypiacokon. Míg arról már korábban hallani lehetett, hogy az Egyesült Államokban a tavaszi búzák általános állapota elmarad az előző években látottaktól, addig a többi nagy búzatermelő régióból optimizmusra okot adó híreket olvashattunk a nemzetközi terménypiacokkal foglalkozó sajtóban, sőt, a nagy elemzőházak rendre felfelé korrigálták a várható globális termés mennyiségét. Azonban júliusban a Németországban és Franciaországban tapasztalható extrém viharos és csapadékos időjárás, Oroszországban, Kanadában és az Egyesült Államokban a szokatlan meleg és néhol aszályos körülmények bizonyosan kedvezőtlen hatással voltak a várható termés mennyiségére és minőségére. Ráadásul a sok csapadék miatt Franciaországban a betakarítás is lassabban haladt, így az ilyenkor szokásos vevői kereslet azzal szembesült, hogy nem vagy csak később jutott áruhoz, ami természetesen az árak rövid távú emelkedését eredményezte.

 Cbot buza 09 01

CBOT, búza, 2021. december

Az étkezési és a takarmány minőségű búzák közti árolló is nyílik, úgy tűnik, globálisan nagyobb mennyiségben kerül a raktárakba gyengébb minőségű búza.

Magyarországon e sorok írásakor a búza betakarítása gyakorlatilag befejeződött. A meglepetés itt sem maradt el; szerencsére ez a meglepetés pozitív előjelű, mondhatjuk úgy is: több mint kellemes. Ugyanis a rendelkezésre álló információk alapján (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara július végi aratásihelyzetkép-jelentése, az Aratási Koordinációs Bizottság augusztus eleji ülése) a búza termésátlaga elérte a rekordmagas, hektáronkénti 5,9 tonnás szintet. Ez alapján az idei évben 5 millió tonna körüli termésmennyiséggel kalkulálhatunk, mely a belföldi, másrészt az exportigények kielégítésére is egyaránt elegendő.

Az árak a nemzetközi piacokhoz hasonlóan belföldön is emelkedtek, ennek eredményeként többen még várnak az értékesítéssel, annak ellenére, hogy bizonyos esetekben a belföldi malmok az exportárak fölötti szinteken is vásárolnának, különösen, ha jó minőségű áruról van szó.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató

Forrás: Agrárágazat


2021 © HUNGRANA KFT. ALL RIGHTS RESERVED!   •  PRIVACY POLICY