Nyomtatás
Hungrana gyár - Szabadegyháza
Hungrana gyár - Szabadegyháza

Terjed az E10 üzemanyag, és ez a magyar kukoricatermelőknek is jó hír!

Az elmúlt év nehézségei, a pandémia kicsit háttérbe szorított olyan fontos témákat, mint például az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése. Ennek ellenére a döntéshozók, a gyártók és a szegmens érintett szereplői továbbra is kitartóan dolgoznak ezen célok elérése érdekében, és az idei évben is két további országban kerül bevezetésre az E10 üzemanyag.
Beszélgetés Reng Zoltánnal, a Hungrana Kft. vezérigazgatójával.

hungrana reng zoltan

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme az izocukor, keményítőgyártás mellett alkoholt, takarmány-alapanyagot és bioetanolt állít elő.

A Hungrana mennyi bioetanolt gyárt általában és ez hogyan alakult 2020-ban?

R.Z.: Mi a szokásos 140 millió liter bioüzemanyagot állítottuk elő az elmúlt év során is, emellett természetesen orvosi, vegyipari alkoholt és finomszeszt is jelentős mennyiségben.

Milyen igények mutatkoznak, tudnának többet értékesíteni?

R.Z.: Tavaly nagyon erős igény mutatkozott mindenfajta alkoholra, idén ez kicsit csökkenni látszik, de stabilnak tekinthető. Természetesen a vírus miatt az orvosi alkohol iránti kereslet ugrott nagyot, mondhatni bármilyen mennyiségre lett volna piac, ám a gyártókapacitásunk véges, így is teljes kihasználtságon működtünk.

Az E10 üzemanyag elterjedése jelentősen hozzájárul az ÜHG kibocsátás csökkentéséhez. Került újabb európai országban bevezetésre az E10?

R.Z.: Hazánk a 10. tagállam, ahol az E10 üzemanyag forgalomban van, minden benzinkúton elérhetővé vált. Folyamatos a csatlakozás, Csehországban idén januárban vezették be, Nagy-Britanniában pedig idén szeptemberben kerül forgalomba ez a motorbenzin.

Hogyan alakult a bioetanol fogyasztás hazánkban az elmúlt évben?

R.Z.: 2020 a Covidról szólt világszerte, így hazánkban is. A tavalyi év januárjában bevezetett E10 üzemanyag hatására erős igénynövekedés volt a bioetanol piacán az év első két hónapjában, ezt követően jelentős keresletcsökkenés volt tapasztalható a nyári hónapokig, hiszen a karantén következtében jelentősen visszaesett az üzemanyag-fogyasztás. Éves átlagban mintegy 10% fogyasztáscsökkenés jellemezte a piacot.

Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Az, hogy hazánkban az üzemeknek nem kellett leállniuk, nemcsak a cégeknek, hanem a kukoricatermesztőnek is jó, hiszen az ő általuk megtermelt kukoricát használjuk fel. Ezzel szemben az USA közel 200 etanolgyárának több mint negyede kényszerült részleges vagy teljes leállásra, a Covid jelentősen visszavetette a közúti forgalmat, így az üzemanyag felhasználást is. Az idei évben a pandémia mellett a jelentősen megemelkedett kukorica árak is nehezítik a helyzetet, hiszen az alapanyagár növekedésével jóval költségesebben lehet az etanolt előállítani.

Miért tartja Ön fontosnak a bioetanol mind szélesebb körű elterjedését?

R.Z.: Elsősorban környezetvédelmi szempontból. Tizenkét éve, 2009 óta uniós követelmény, hogy egy EU-s certifikációval igazoljuk minden egyes liter etanol ÜGH-kibocsátás csökkentését az olajhoz képest. Ez jelenleg 72% az EU-ban, a Hungrana ennél jelentősen többet takarít meg köszönhetően a biomassza kazánoknak, amelyek a teljes technológiai gőz igényt megújuló forrásból állítják elő.

Másik fontos szempont, amit szeretnék kiemelni, hogy az etanol gyártása mellett ugyanannyi mennyiségű, magas fehérjetartalmú takarmány-alapanyagot állítunk elő, ezáltal a kukoricát tulajdonképpen átalakítjuk és értékes formában adjuk vissza az agráriumnak. A hazai gazdáknak pedig minden helyzetben biztos piacot nyújtunk a megtermelt kukoricájuk számára, ezzel stabil és kiszámítható bevételt és megélhetést biztosítva.

Forrás: agroinform.hu