Ugrás fel!

HÍREK

Fókuszban a digizalizáció

Fókuszban a digizalizáció

Nyomtatás

A magyar mezőgazdaság versenyképessége napjainkban már nem csak a jó minőségű alapanyag, a jó termés előállításában rejlik, a digitalizáció, a precíziós technológiák alkalmazása éppúgy elengedhetetlen részét képezi. Az innovatív megoldásokban rejlő lehetőségek tárháza gazdag, alkalmazásuk azonban akkor a leghasznosabb, akkor érjük el a leghatékonyabb termelést, ha rendszerben gondolkodunk.

Az átállás, a beruházások költsége igen magas, ezért a magyar gazdák számára sok esetben egyszerre nem is kivitelezhető, csak lépésről lépésre haladva, a technikai újítások bevezetésével, illetve különböző uniós támogatások és nemzeti források igénybevételével lehetséges. Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója szerint a hazai termelők csak úgy tudnak hosszú távon versenyképesek maradni a magyar és európai piacokon, ha nyitnak az új trendek felé, lépést tartanak a piaci elvárásokkal.

A klímaváltozás, a fenntarthatóság, a vízgazdálkodás és a környezetvédelem kérdése, a megújuló energiák alkalmazása, a leghatékonyabb termelés új kihívások elé állítják az agrár szektor szereplőit, melyre a digitalizáció lehet a válasz. A precíziós mezőgazdálkodás célja, hogy GMO mentes, természetes, minőségi növényi termékeket állítsunk elő a költségek csökkentése, valamint a hatékonyság növelése mellett, a termőföldek megóvásával, a környezeti terhelés csökkentésével – mondja a szakember. A tengerentúlon már közel két évtizede, Nyugat-Európában közel 10 éve kezdtek el foglalkozni precíziós gazdálkodással, mely néhány éve már a hazai agrárágazatba is begyűrűzött. Az agrárgazdaság dinamikusan változik, a digitalizáció már nemcsak tőlünk nyugatra, de keleten is hódít, egyre többen folytatnak precíziós gazdálkodást keleti szomszédjainknál is. Az eddigi tradicionális piacainkon, mint például Olaszországban, már az Ukrán és Brazil kukoricával versenyeznek a gazdák, ezt pedig csak költségcsökkentéssel és termelékenység-növeléssel lehet megoldani. – teszi hozzá hazánk legnagyobb izocukorgyártó vállalatának vezetője.

Világszerte korszakváltás zajlik a mezőgazdaságban, így a hazai termelőknek is egyre inkább a precíziós gazdálkodás irányában kell gondolkodni, ha a jövőben is versenyképesen szeretnének gazdálkodni, aki ugyanis nem tart lépést a technikai fejlődéssel, az új trendekkel, nagyon hamar leszakad a versenytársaktól. A szakmai szervezetek is egyre többet tesznek annak érdekében, hogy a magyar gazdák hatékonyabban tudjanak termelni, és a precíziós gazdálkodás mindenki számára elérhető legyen. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő és naprakész szakmai tájékoztatás, az agrártámogatások, valamint a szakemberképzés, az utánpótlás nevelése is.

„Az elmúlt években egyre többen nyitnak az innovatív technológiák felé. Sok fórumon az agrárdigitalizáció a fókusz, a központi téma, így minden érdeklődő számára lehetőség nyílik megismerkedni az aktualitásokkal, a legújabb fejlesztésekkel és a gyakorlati tapasztalatokkal. Jól megfigyelhető, hogy ezek a szakmai rendezvények időről-időre egyre nagyobbak, egyre több termelőt foglalkoztatnak ezek a technológiák. A piaci kilátások és változások, a szabályozási környezet alapján nem lehet mást tenni, mint fejleszteni, beruházni, öntözni, precíziós gazdálkodást megvalósítani, fenntartható növénytermesztést folytatni. A fenntarthatóság egyre fontosabb minden területen, ezt a trendet nem lehet megúszni. Egy globális versenyben csakis így lehet hosszú távon stabil eredményt elérni, jövőképet adni a fiatal generációknak.”- vélekedik Reng Zoltán.

Ám az innovatív megoldások, a géppark korszerűsítése, az informatikai háttér, a termesztéstechnológia alkalmazása komoly anyagi ráfordítást igényel, a beruházások a termelők számára sok esetben csak támogatások igénybevételével valósíthatók meg. Európában és hazánkban is jelentős agrártámogatási források állnak rendelkezésre, ami a közelgő KAP reform, azaz 2020 után egyelőre még kérdéses, hogy hogyan változik meg. Az eddig nyilvánosságra hozott konzultációból kiderül, hogy az uniós Közös Agrárpolitika fontos része lesz a precíziós mezőgazdaság, így a jövőben is várhatóak rá támogatások.

„Bízom benne, hogy a támogatási rendszer központi részét képezi majd a jövőben (is) a termelékenység növelés, melynek egyik eleme a precíziós gazdálkodás használata. Fontos, hogy a támogatásokkal fejlesztéseket ösztönözzenek, hiszen ezzel a fenntartható növekedést segítik elő. A precíziós gazdálkodás a fenntartható gazdálkodás egyik alapja, a nagyobb termelést akár kevesebb inputtal érhetjük el, a környezetünk védelme mellett. Célja a legkisebb ráfordítással a leghatékonyabb gazdálkodás elérése. Agrár ország vagyunk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a gazdálkodásunk, a növénytermesztésünk. Az elmúlt években, évtizedben növekedést figyelhettünk meg, kiemelkedő termésátlagokat értünk el. Természetesen a Hungrana számára meghatározó a legjobb minőségű, kizárólag GMO mentes alapanyag hosszú távú, stabil biztosítása, ezért minden olyan technológiát fontosnak tartunk, ami ennek megőrzésében segítséget nyújt a beszállítóinknak, partnereinknek.” – összegzi a vezető.

forrás: Agrárszektor.hu

 


2021. © HUNGRANA KFT. MINDEN JOG FENNTARTVA!   •  ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ