Ugrás fel!

HÍREK

  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Több gyártó összefogásával lesz elég fertőtlenítőszer Magyarországon
Hungrana alkohol előállítás
Hungrana alkohol előállítás

Több gyártó összefogásával lesz elég fertőtlenítőszer Magyarországon

Nyomtatás

 "A belföldi ellátás érdekében visszafogta a kivitelt a Hungrana Kft. is. Reng Zoltán kiemelte a társadalmi felelősségvállalás, és az összefogás jelentőségét a veszélyhelyzet idején. Az orvosi alkoholokat is gyártó cég szintén jelentős készleteket különít el adományozásra, így többek között vállalták több kórház és a falugazdász hálózat ellátását kézfertőtlenítővel. "

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koordinálásával hat magyar gyártó működik együtt a fertőtlenítőgyártásban.
A következő hónapokra biztosított a belföldi ellátás – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Az államtitkár szerint más létfontosságú termékek gyártása is teljes egészében megvalósítható Magyarországon

György László üdvözölte, hogy bőr-, felület- és eszköz-fertőtlenítőszerek előállítási folyamatát sikerült belföldi gyártással lefedni, beleértve az alapanyagokat és a csomagolóeszközöket is. Hozzátette, hogy hasonló összefogással más létfontosságú termékek gyártása is teljes egészében megvalósítható Magyarországon. A fertőtlenítőgyártás a kórházak, egészségügyi intézmények, rendvédelmi szervek, közművek és más szolgáltatók mellett a lakossági szükségletet is kielégítheti.

Az államtitkár természetesnek nevezte, hogy az állam koordinátorként és támogatóként együttműködik a gyártókkal, és az is normálisnak számít mindenütt, ha egy ország a helyi cégeket részesíti előnyben. Az állam nem terjeszkedhet túl a saját szerepkörén, de a veszélyhelyzet megmutatta, hogy külföldi beszerzés helyett érdemes az önellátást ösztönözni.

György László szerint a belföldi termelés több munkahelyet és nagyobb adóbevételeket eredményez, így összességében akkor kifizetődőbb lehet, ha a behozatal egyébként olcsóbb lenne. A sajtótájékoztatón az együttműködésben részt vevő cégek képviselői is nyilatkoztak. A vállalatvezetők üdvözölték, hogy a kormány az eljárások egyszerűsítésével megkönnyítette a nélkülözhetetlen termékek gyártását, és hozzátették, hogy a veszélyhelyzet a piaci szereplőket is nagyobb tehervállalásra ösztönzi.

A gyártók is megszólaltak

Vida Szabolcs, a Mol-Lub Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy a járványveszély gyors cselekvésre késztette a vállalatot. Felismerték, hogy a fertőtlenítőszer kulcsfontosságú, világszerte keresett termék lett, a termelését így a lehető leghamarabb átszervezték az almásfüzitői üzemben – tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az átállást ennyi idő alatt állami segítség nélkül nem tudták volna megszervezni, hiszen például a kézfertőtlenítő engedélyeztetése a szokásos fél év helyett 3 nap alatt lezárult. A cég abban bízik, hogy még ebben a hónapban elindulhat a kiskereskedelmi értékesítés, így a kiemelt intézmények mellett rövid időn belül a lakosság is hozzájuthat a Mol kézfertőtlenítőihez.

A Győri Szeszgyár Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy jelentős külföldi megrendeléseket utasítottak vissza a belföldi igényeket figyelembe véve. A kivitel aránya ezért 90 százalékról 70 százalékra csökkent márciusban, és a cég sok millió forintos jotékonysági felajánlásokat is vállal.. A győri üzem a Mol-Lub Kft. részére elsőként kezdett alapanyagot szállítani a fertőtlenítőgyártáshoz – tette hozzá Kolos Gábor. A belföldi ellátás érdekében visszafogta a kivitelt a Hungrana Kft. is. Reng Zoltán kiemelte a társadalmi felelősségvállalás, és az összefogás jelentőségét a veszélyhelyzet idején. Az orvosi alkoholokat is gyártó cég szintén jelentős készleteket különít el adományozásra, így többek között vállalták több kórház és a falugazdász hálózat ellátását kézfertőtlenítővel.

Benedek László ügyvezető, a Kall Ingredients Kft. és a Viresol Kft. képviseletében köszönte meg az együttműködők segítségét. A vállalatvezetés a társadalmi felelősségvállalás jegyében jóváhagyta a gyártás átszervezését, így az Opus Global Nyrt.-hez tartozó két vállalat jelentős mennyiségű alapanyaggal láthatja el a stratégiai gyártókat – mondta. A PannoniaBio Zrt. stratégiai igazgatója az egészségügyi intézkedéseket nevezte a legfontosabbnak, a vállalat ezért mindent megtesz a munkavállalói védelmében, valamint adományokkal támogat egészségügyi intézményeket és önkormányzatokat. Hódos Ferenc közölte, hogy a cég a piaci részesedésének megfelelően jelentős részt vállal a megnövekedett terhekből, élelmiszeripari kapacitásainak fenntartásával pedig a gazdasági károk enyhítéséhez is hozzájárul.

A Florin Zrt. cégvezetője közölte, hogy január óta 25 ezer tonnáról 100 ezer tonnára emelték a heti fertőtlenítőgyártási kapacitásukat. 2 héten belül befejezik egy új gyártócsarnok építését is, így az eddigi teljesítmény megduplázódhat. Felgyorsultak a fejlesztések is, a cég az elmúlt néhány hétben olyan eredményre jutott, amiket máskor egy évig, vagy még tovább tartana elérni – tette hozzá Barta Attila. György László a vállalatok beszámolói után közölte, hogy országszerte összesen 29 társaság kapott az elmúlt hetekben engedélyt fertőtlenítőgyártásra. Az ITM folytatja a koordinációt az érintett cégekkel, hogy a termelés a belföldi igények kielégítésén túl hosszabb távon a kivitelhez is hozzájárulhasson.

Forrás: MTI


2021. © HUNGRANA KFT. MINDEN JOG FENNTARTVA!   •  ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ